tisdag 2 september 2008

Jag ska bli en sån som kan!

Vad var det nu han sa på föreläsningen idag? Det är ni som kan, ni vet vad som är bäst för barnen, ni vet hur barn utvecklas, ni vet vad de behöver... m.m... Om det kändes bra att höra? Ja, för hur mycket tvivlar man inte som blivande förskollärare/lärare? Alltid ifrågasatt. Tror han nämnde det med, kan ni komma på något annat professionellt yrke där man blir så ifrågasatt, där så många vill ha något att tycka till om, och där så många andra vet så mycket bättre, än just inom läraryrket? Nej det finns tusan inte, kanske stadsministern då? Många gånger undrar man ju ens om det är värt att utbilda sig..

Den här kursen handlar ju om didaktik, på ett eller annat sätt hela tiden.. Och det finns olika sorters didaktik ska jag tala om för er, herregud. I den här kursen ska vi samla ihop oss, komma fram till vad vi mer behöver utveckla, vad vi lärt och och hur vi utvecklats. Hej hå! Didaktisk analys heter kursen, vi ska alltså anaylsera didaktik, och vad är didaktik? Visst har jag en förståelse om vad didaktik betyder, vad det innebär.. Men att berätta det för någon? Nja.. Det här hittade jag på en sida, som jag upptäckte nu var kopplad till Torsbergsgymnasiet i Bollnäs! Men iaf, en "förklaring" av ordet didaktik;
I stora drag: didaktiken är en del av pedagogiken. Pedagogen har två huvudroller, den fostrande och den didaktiska. Den sistnämnda handlar om hur man gör kunskap så lättillgänglig som möjligt för eleven, att presentera ett material förståeligt och att göra inlärningen intressant och effektiv. Det vi i gemen menar när vi kallar en person pedagogisk, borde med andra ord istället kallas didaktisk.

Och skulle jag försöka berätta för någon vad det är så skulle jag nog säga läran om att lära. Är det fel? Vem vet! Ikväll ska jag läsa en annan bok som sägs vara tung, kanske tom tyngre än den första? Imorgon har vi något slags samtal också, ska träffas och diskutera i två timmar; Vad är handlingskompetens för mig? Som tur är jag bättre på att diskutera än att skriva! ;)

Well, ni märker, slutspurten har börjat på allvar nu! Nu håller vi i hatten och kör stenhårt, jag är ju tokladdad!

1 kommentar: